De stad Frankfurt – bezienswaardigheden en things to do, must-see’s

De stad Frankfurt heet officieel Frankfurt Am Main, net zoals het vliegveld van Frankfurt eigenlijk Airport Frankfurt Am Main heet. Het wordt in Nederland altijd afgekort tot Frankfurt. De stad is een heuse wereldstad, aangezien het onder andere het financiële centrum van Duitsland is. Ook ligt er een belangrijk treinknooppunt bij de stad en komen er veel snelwegen samen. De stad staat verder bekend als een stad met veel beurzen. Een mooie bijnaam voor Frankfurt is Mainhattan, aangezien het centrum van de stad Frankfurt uit zoveel wolkenkrabbers bestaat. Dit geeft de stad het karakter van een metropool, een wereldstad. En dat terwijl de stad zelf eigenlijk maar circa 750.000 inwoners telt. De agglomeratie erbij heeft wel 5,5 miljoen inwoners.

Een reden voor de moderne binnenstad is, net zoals bij Rotterdam, de tweede wereldoorlog. De bombardementen van de geallieerden hebben de middeleeuwse binnenstad grotendeels weggevaagd. Omdat Frankfurt stad het financiële centrum is van Duitsland, wordt het ook wel eens het financiële centrum van Europa genoemd. Dit zorgde voor een nieuwe bijnaam: Bankfurt, vanwege de honderden banken die in de stad zijn gevestigd. Overigens zit hier ook de Duitse beurs, de DAX.

Bezienswaardigheden in de stad Frankfurt

Omdat een groot aantal monumentale bouwwerken na de tweede wereldoorlog zijn herbouwd, zijn er toch nog genoeg bezienswaardigheden. Er bevinden zich vooral veel kerken maar ook musea en pleinen. Het bekendste plein is het Romerplein, het wat al sinds de middeleeuwen het centrum van Frankfurt stad is. Dit plein is hiernaast op de afbeelding te zien, met de domkerk op de achtergrond. De Dom van Frankfurt is trouwens ook een bezienswaardigheid, aangezien het een belangrijke rol in de Duitse geschiedenis heeft gespeeld. De Dom van Frankfurt is een Gotische kerk.

Er is een muur in de stad (gebouwd in de middeleeuwen) die de Altstad scheidt van de Neustad (oude stad en nieuwe stad). Omdat Frankfurt in de loop der tijd flink gegroeid is, zijn er veel buitenwijken van Frankfurt met een rijke geschiedenis of een mooi middeleeuws centrum. Een goed voorbeeld is Sachsenhausen. De oudste vermelding is van 1193, maar het lag voor het einde van de middeleeuwen al binnen de stadsmuren. Sachsenhausen ligt aan de overkant van de Main, de rivier die door Duitsland stroomt en uiteindelijk uitmondt in de Rijn.